Dedo Pene
 Loading

Кръчма и хотел Дедо Пене в Банско

Къща „Дедо Пене“


Архитектурна старина в центъра на Банско

За къщата

Къща „Дедо Пене” в Банско е разположена в центъра на града, до оградата на църквата „Св. Троица”. Това е сърцето на Старо Банско, където по криволичещите калдаръмени улички все още се усеща духа на миналото. Сградата е построена през XIX в. и е запазила автентичността си, защото всички строителни подобрения през годините са били съобразени с изискванията и традицията на местната архитектура. „Дедо Пене” не е част от съвременно строителство имитиращо старобългарска архитекура, а напълно автентична старина.

Интериора на къщата, днес отворена за посетители, пази традиционния бански стил и типично за района е изпълнен с ниши, тайници и огнища с жив огън, поддържащи българския уют и спомените за отминалото време. Когато сте в района, не пропускайте да посетите „Дедо Пене” дори само за да разгледате един от символите на Банско.

 

История

Къщата е построена в далечната 1820-та година (по време на Османското владичество) от семейството на Никола и Керафина Пумпалови от Банско. Архитектурният стил и конструкция са дело на тогавашни майстори и са характерни за периода. Наречена е на сина на младото семейство Петър (или както се произнася Пене на бански) и това название е запазено и досега.

Къщата в миналото е използвана като хан, като собствеността и до днес се запазва в същото семейство и наследниците му. По време на комунистическия режим е управлявана от тогавашните власти, като собствениците не са били допускани. През 1956 г. е обявена за паметник на културата, попадайки под защитата на закона като историческа постройка.

Добре дошли!

През 1992 г. един от наследниците на Дедо Пене (трето поколение) успява с много любов и усилия да възроди традицията на своите деди и „Дедо Пене” отново е отворена за гости. С автентичната атмосфера, с традиционното обзавеждане и с красивата природна среда в близост, днес „Дедо Пене” предлага професионално обслужване, българска национална кухня и топло гостоприемство.