Dedo Pene
 Loading

Кръчма и хотел Дедо Пене в Банско

Банско


Четирисезонен курорт, ски и планински туризъм, българска традиция и култура, град на фестивалите и величествения Пирин

Град Банско

Еднакво атрактивен и през четирите сезона на година, градът предлага разнообразни условия за почивка, отдих и спорт. Тук е съхранено равновесието между екология, флора, фауна и национален колорит. Популярността на Банско във и извън страната се дължи на прекрасните условия за ски туризъм в съчетание със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.

Град Банско е разположен в подножието на планините Рила и Пирин – Рила на север, Пирин на юг и Родопи на изток. Намира се на 925 м. надморска височина. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски-спорт. Населението на Банско е около 10 000 души.

 

За Банско

Градът е културен център с национално значение. Старата част на Банско, където се намира и къща Дедо Пене, е пропит от атмосферата на традиционното в българското Възраждане - калдъръмени улички с типичните къщи с дървен чардак, закътани зад тежки порти. Много постройки са запазени от XVIII и XIX в. с автентичната си украса.

Кратка история

Основан е през IX-X в. от н.е. в местност, където са съществували древни тракийски селища. През XVIII в. Банско е все още село, но е в икономически и духовен подем – има силна занаятчийска школа и развита търговска дейност, достигаща извън пределите на страната.

По времето на Османската империя Банско се ползва с права на ограничена автономия и естествено се превръща в крепост на българщината и изиграва важна роля във формирането и утвърждаването на българската нация. Неслучайно тук е роден бащата на българското възраждане – Паисий Хилендарски. Той написва малката, но велика по замисъл История славянобългарска в най-тъмните дни на робството (1762). Друг достоен негов последовател също е син на Банско – патриархът на новобългарското образование Неофит Рилски, с огромните си заслуги за утвърждаването на българската идентичност.

Приносът на Банско за народната просвета в Пиринска Македония през Възраждането също е голям. В края на XVIII в. банскалията Марко Везьов организира издаването на училищен буквар, който изпреварва с близо 30 години „Рибния Буквар” на Петър Берон. През 1838 г. в черковния двор е построено помещение за килийно обучение, което по-късно прераства в светско училище. В края на XVIII и началото на XIX в. се е утвърдила силна художествена школа. Майстори и художници от града са украсявали и създавали произведения на изкуството в къщи и църкви в Банско, Рилски манастир, Атон, Сърбия, Македония и др. Днес в града съществува постоянна експозиция на Банската художествена школа.

Жители на Банско са допринесли много за освободителното движение. Участвали са във въстания, революционни комитети и са дали не една жертва в борбите за независимост и балканските войни. Банско е освободено на 5 октомври 1912 година с помощта на местни чети (на тази дата се празнува Деня на града). Поетът с международна известност Никола Вапцаров (1909-1942) също е родом от Банско.

Банско днес

Банско е общински център - административно-териториална единица в Софийска област. Включва Банско и 7 села със статут на кметства: Гостун, Добринище, Кремен, Места, Обидим, Осеново, Филипово, със землищата им. Банска община обхваща част от долината на Места, северозападната част на Дъбрашкия дял на Западни Родопи, част от Северен Пирин и южната част на Разложката котловина - обща площ 462 км2.

Един от символите на Банско – църквата „Св. Троица” заедно с часовниковата кула и уникалния звън на камбаните – се издига в центъра на града. Строежът е започнат около 1810 г. с дарения на банскалии. Петнадесет години по-късно е издигната и 30 метровата кула с часовник, който и до днес работи безупречно. Църквата е запазена през вековете благодарение на жителите на града, въпреки препятствията по време на османското владичество. Днес тя действаща църква със собствен хор, извършваща редовни и празнични литургии.

Банско е град със завидно минало, достойно настояще и стабилно бъдеще, пренесъл и съхранил самобитния и търсещ български дух през вековете.

Туризъм

Курортът Банско е отлична туристическа дестинация и през четирите сезона на годината. Гостите на Дедо Пене и Банско имат богат избор и възможности за еко-туризъм, аматьорски, професионални и екстремни спортове и отдих през цялата година.

Зимен Сезон


Ски и сноуборд

През 2017 г. английският вестник Mirror отреди на Банско 7-мо място в света сред най-добрите зимни курорти в собствена класация. Градът е най-добрият в България и един от най-привлекателните ски курорти на Балканския полуостров. Непосредствената близост на величествения Пирин създава отлични условия за любителите на зимни спортове. Ски сезонът започва от декември и, благодарение на щедрата природа, завършва чак през април. Наличието на 30 мощни оръдия за сняг гарантира функционирането на пистите през целия период. В подстъпите на планината са изградени около 60 км професионално подготвени и обезопасени ски трасета. Има условия за всички – пистите за начинаещи са 35%, 40% са за напреднали и 25% за професионалисти. Машините за изкуствен сняг могат да покрият 80% от трасето.

Ски центърът се простира вертикално от 1000 до 2560 м надморска височина. Модерни лифтови съоръжения гарантират бързото придвижване до началото на всяка писта. Функционират кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта, един 3-седалков лифт, шест ски влека и десет детски ски. Природните дадености на региона плюс модерното оборудване превръщат Банско в рай дори за най-взискателните скиори и сноубордисти.

Летен сезон


Планинско катерене

Околностите на Банско предлагат отлични и разнообразни условия за планински туризъм, поради което са между любимите туристически дестинации в Европа. Пирин е втората по височина планина в България (над 2500 м надморска височина), но средиземноморското влияние, достигащо до тези места през долините на реките Струма и Места, я правят планината с най-много слънчеви дни в годината. Най-подходящото време за планински обиколки започва от началото на юни, чак до края на септември. Национален парк Пирин предлага изклчително красиви гледки, множество еко-пътеки и маршрути. Има възможност и за по-продължителни обиколки – неколкодневни около връх Вихрен и ледниковите езера наоколо, които започват или завършват в някоя от планинските хижи. Те предлагат преспиване и имат пътна връзка с Банско. Пътешествия до река Бъндерица, Байкушевата мура, връх Вихрен, Безбог, Валявишките езера, и множество красиви места в региона, са много удобни с начална точка Банско.

Планинско колоездене

Районът около Банско е добре известен на екстремните колоездачи. Големите горски масиви и многобройните планински пътеки са идеално място за планинско колоездене. Едно от популярните трасета е резерват Белизамата на 3 км югозападно от града. Има къде да наемете велосипед в Банско, а ски-магазините предлагат богат избор на планински байкове през лятото.

Рафтинг

Късната пролет и топящите се снегове съдават условия за екстремния спорт по течението на големите реки Струма и Места.

Параглайдинг

Изживяването от спускане с парапланер от 2500 м надморска височина е неповторимо! Панорамната гледка при полет от връх Тодорка е невероятно красива, а наклонът надолу под вас ще ви накара да се почувствате като птица.

Местà

Културни забележителности

Централното разположение на къща Дедо Пене я прави удобен изходен пункт за обиколка на културните забележителности в града. В непосредствена близост до къщата се намира църквата „Св. Троица” и музейният комплекс в старата част на Банско – къщите музеи на Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Веляновата къща (част от 100-те национални туристически обекта на България), музеят-експозиция на Банската школа по иконопис и много други.

В близост до града има запазени останки от антични крепости – в местността Старото градище (или Ситанкале) на 4 км югозападно и в местността Юлен – по течението на р. Дамяница. Можете да посетите останки от късно-средновековните църкви „Св. Георги” и „Св. Илия” на югоизток от града.


„Дедо Пене” ви препоръчва да посетите

 • Църквата „Св. Троица”
  Църквата “Св. Троица”

  Една от най-забележителните църкви в България от втората половина на XIX в., обявена за паметник на културата.

 • Духовно исторически център „Паисий Хилендарски”
  Исторически център „Паисий Хилендарски”

  Построен на мястото на родната къща на Паисий, в музея има автентична възстановка на килията в Хилендарския манастир.

 • Часовниковата кула
  Часовникова кула

  Построена е в 1850 г. и е сред малкото камбанарии в България, които служат и като часовникови кули.

 • Параклис „Св. Св. Петър и Павел“
  Параклис „Св. Св. Петър и Павел“

  Обичайно на Втория ден след Великден голямо шествие начело с Владиката пристига тук на специална литургия.

 • Църква „Свети Георги”
  Църква „Свети Георги”

  Нова църква, построена до останки от късносредновековна църква, югоизточно от Банско, на пътя към Добринище.

 • Църквата „Света Богородица”
  Църквата „Света Богородица”

  „Успение Богородично“ или „Света Богородица“ е църква от втората половина на ХVІІІ в.

 • Къща-музей „Неофит Рилски“
  Къща-музей „Неофит Рилски“

  Бенината къща е възрожденска постройка, роден дом на Неофит Рилски (Никола Бенин), в 1981 г. превърната в музей.

 • Къща-музей „Никола Вапцаров“
  Къща-музей „Никола Вапцаров”

  Родният дом на на един от най-популярните български поети Никола Вапцаров (1909 – 1942) е сред първите музеи в Пиринския край.

 • Велянова къща
  Велянова къща

  Построена в XVIII в., възрожденската постройка се откроява с богатото си декоративно оформление, дело на майстора Велян Огнев.

 • Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“
  Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“

  Сградата на бившия Хилендарски (Рилски) метох, ул. "Яне Сандански" 3

 • Етнографска изложба-базар
  Етнографска изложба-базар

  В „Дом на изкуствата” се намира постоянна етнографска изложба базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

 • Неделения пазар
  Неделения пазар

  Традиционният неделен пазар е неразделна част от бита на банскалии. Разположен е близо до пл. „Никола Вапцаров”, както и на сергии по ул. „Цар Симеон” между стадиона и градския парк.


Интересно в региона

На около 6 км...
На около 6 км. се намират минералните извори на населените места Добринище и Баня.
На около 7 км...
В местността Бетеловото функционира първокласно Голф игрище (Пирин Голф Клуб)
На около 20 км...
В полите на Рила планина е сгушено село Добърско, което се слави с двете църкви, датиращи от далечната 1614 г.
На около 30 км...
В гористите склонове на Южна Рила на 12 км. от гр. Белица, е създаден Парк за реадаптация на танцуващи мечки по инициатива на фондацията на известната природозащитничка Бриджит Бардо. Той обхваща площ от 12 хектара на 1200 - 1345 м надморска височина.
На около 60 км...
Лещен и Ковачевица са селата, където с пълна сила може да се усети магията на Родопите. Тук историята е смесена – различни религии, традиции и светоусещания.
На около 90 км...
В близост е един от най-старите и известни духовни центрове в страната – „Рилски манастир”, основан през X в. Той е най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров.
На около 110 км...
В Пиринския регион се намира и известният балнеоложки курорт на град Сандански, а на границата между Родопите и Рила друг изключително богат град на минерални извори – Велинград.
На около 130 км...
В южното подножие на планината се намира най-малкият град в България – Мелник, който е обявен за град-музей. Сгушен между приказните Мелнишки пирамиди (природен феномен и защитен обект) от векове Мелник е най-добрата среда за отглеждане и зреене на прочутата Мелнишка лоза за производство на уникално по рода си червено вино. Над Мелник в източна посока е разположен Роженски манастир – люлка на българската вяра и духовност.

Събития

 • Кукери
  Кукерско шествие

  Кукерският карнавал се провежда на първия ден от новата година. Жителите и гостите на Банско се събират да гледат "страшните" маски, да се насладят на народното творчество от региона, да опитат оригинална българска кухня, и да поиграят хоро в центъра на града.

 • Откриване на ски сезона
  Откриване на ски сезона

  Откриването на ски сезона в Банско е или през декември, или през януари, в зависимост от условията за ски. Съпроводено е с празненства и веселия, гостуват музиканти и изпълнители от много краища на страната и света и световни звезди на зимните спортове.

 • Празници на Банската традиция
  Празници на Банската традиция

  Вече три десетилетия се организират ежегодни празници на Банската традиция между 17 и 24 май. Можете да посетите етнографски и кулинарни изложби, както и изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, песни, хора, обичаи. Тези чествания откриват и летния туристически сезон.

 • Bansko Jazz Fest
  Музикални фестивали на открито

  За Банско може да се каже, че се е превърнал в град на фестивалите. Още от 90-те години, когато Международният джаз фестивал в Банско (Bansko Jazz Fest) започва да набира популярност, площад „Никола Вапцаров” често е сцена на културни прояви, по традиция безплатни. Гостите на града имат богат избор от фестивални програми почти целогодишно: кинопанорама, балетен фестивал, фестивал за оперна и класическа музика, театрален фестивал, фолклорен фестивал и много други.

 • Денят на град Банско
  Денят на град Банско

  На 5 октомври се чества Денят на Банско. На тази дата през 1912 г. в черквата ”Св. Троица” българският поет Яворов с четата на войводата Христо Чернопеев обявява свободата на Банско с думите: ”Братя българи, хвърляйте фесовете, от днес вие сте свободни”. Празникът се отбелязва с концерти и тържества, като богатата програма често трае няколко дни.

 • Коледни и новогодишни тържества
  Коледни и новогодишни тържества

  Банско е едно от едно от най-желаните места за посрещане на Коледните и новогодишни празници, като едно от най-предпочитаните места за тържества е в кръчмата на Дедо Пене. Кулминацията на празниците е традиционната кукерска фиеста, която се вихри на площада на първи януари.

Пирин планина

Пирин

Величествената Пирин планина е втората по височина планина в България и трета на Балканския полуостров. Тя заема цялото пространство между долините на р. Места и р. Струма и седловината Предела, която отделя Пирин от Рила. Планината има над 100 върха с височина над 2000 м. надморска височина, 23 - над 2500 и 7 – над 2800 м. Най-високият връх е Вихрен – 2914 м. В Пирин се намират 186 високопланински езера. Много от тях са с ледников произход. Ледникова дейност от преди 18 000 години е оформила настоящия релеф на планината – начупените гранитни върхове и красивите гребени (Стражите, Кончето).

През 1962 г. планината Пирин е обявена за национален парк. Паркът обхваща над 42 000 хектара уникална природа – върхове, вековни гори, бистри езера и реки, които са местообиталището на много диви животни - диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и др. Националният парк Пирин е включен в Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното природно и културно наследство и програмата "Човек и биосфера". На терирорията на парка са обособени и резервати – Баюви дупки, Джинджирица и Юлен. Пирин е извънредно богат на растения и животни.

Национален парк Пирин предлага изключително красиви гледки, множество еко-пътеки и маршрути. Основните трасета са маркирани в съответни цветове. Те свързват както хижите, така и изходните пунктове. Банско е един от тях - има асфалтов път или пътека до хижите Бъндерица и Вихрен, а по асфалтов и почвен път може да се достигне до хижа Демяница. През зимата планината привлича много любители на зимните спортове като им предлага много и разнообразни писти.

В Пирин се намира и едно от най-старите дървета в света – Байкушевата мура. Наречена е на лесовъда Костадин Байкушев, който открива този екземпляр черна мура през 1897 г. Намира се на 1930 метра надморска височина, в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Възрастта й е повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в България. Висока е 26 метра с диаметър 2,2 метра и обиколка 7,8 метра.

За простосмъртния е трудно да опише безмерната красота на Пирин, така че нека оставим това на големия писател Йордан Йовков, който казва:

„Далеч нейде в посоката, отдето идеше Струма в чистия и лазурен фон на небето, сякаш изрязана и включена в рамка между стръмни стени, далеч на север, като загадъчно и странно видение, издигаше се самотна и висока планина, покрита още със сняг, сякаш цялата изваяна от чист и девствен мрамор. Върху нея блестяха брилянтните искри на слънцето, обграждаше я от всякъде нежната синевина на небето. Това беше Пирин.

За пръв път аз виждах Пирин! Пред очите ми стоеше същият образ, който е възставал във въображението ми, всред епичния лъх и суровите картини на хайдушките песни. Аз виждах Пирин наистина хубав, горд, изправен високо в небето, и оттам в царствено величие и могъщество спрял тежък, неподвижен поглед над всички други планини и усои”.

Направете престоя си в Банско незабравим в хотел Дедо Пене!

Резервация